BAZA WIEDZY
Dieta w chorobie stawów, RZS
Choroby stawów zaliczane są do szerokiej grupy schorzeń, związanych z dysfunkcjami w obrębie tkanki łącznej. Pod tym pojęciem należy rozumieć wszelkie patologie dotyczące nie tylko stawów, ale również kości czy struktur okołostawowych (np. chrząstek).
Dieta poprawiająca płodność
Niewątpliwie prawidłowe żywienie wywiera ogromny wpływ na organizm człowieka. Wieloletnie badania kliniczne potwierdzają korzystny efekt uwzględniania w diecie konkretnych składników odżywczych w kontekście zmniejszonego ryzyka zapadalności na choroby cywilizacyjne, wśród których wymienić można między innymi: cukrzycę, otyłość, nadciśnienie tętnicze czy miażdżycę. W ostatnich latach jednak coraz większą uwagę poświęca się analizom korelacji między sposobem żywienia a płodnością.
Dieta w nadciśnieniu tętniczym
Nadciśnienie tętnicze jest definiowane jako przekroczenie wartości 140 mmHg ciśnienia skurczowego i/lub 90 mmHg ciśnienia rozkurczowego. Rozpoznania dokonuje się stosując wyliczenie minimum z dwóch pomiarów, przeprowadzonych w trakcie co najmniej dwóch różnych wizyt u lekarza. Powyższe wartości graniczne są wskazywane zarówno przez Polskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego (PTNT), jak i Towarzystwa Europejskie – Europejskie Towarzystwo Kardiologii (ESC), a także Europejskie Towarzystwo Hipertensjologii (ESH). Z nadciśnieniem tętniczym zmaga się obecnie coraz więcej osób ze względu na: prowadzenie stresującego trybu życia, niewłaściwą dietę, nadwagę i otyłość, palenie tytoniu, nieleczone choroby współistniejące czy też ograniczenie aktywności fizycznej. Według statystyk, opublikowanych w roku 2019 przez Departament Analiz i Strategii Narodowego Funduszu Zdrowia, w Polsce blisko 10 mln dorosłych osób cierpi na nadciśnienie tętnicze, co odpowiada około 32% dorosłej populacji. Podkreśla się również, że zdecydowanie większą liczbę zachorowań obserwuje się w krajach wysoko rozwiniętych.
Dieta w depresji
Problem depresji dotyczy coraz większej liczby osób. Zgodnie z danymi Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) około 280 milionów ludzi na świecie zmaga się z tym
zaburzeniem. W Polsce liczba osób cierpiących na depresję wynosi około 1,5 mln osób i nieustannie wzrasta. Patogeneza tej choroby nie została jak dotąd w pełni
wyjaśniona, a złożone mechanizmy zaburzeń nastroju są przedmiotem badań wielu specjalistów. Czy wskazana choroba stanowi wyzwanie tylko i wyłącznie dla psychologów, czy terapię można jednak wspomóc innymi metodami, w tym właściwą dietą?
Dieta w trądziku i chorobach skóry
Choroby skóry najczęściej kojarzone są z dziedzinami takimi jak: dermatologia, kosmetologia czy medycyna estetyczna. We wskazanym obszarze nie należy jednak bagatelizować dietetyki, która w połączeniu z kosmetologią tworzy stosunkowo nowy kierunek, jakim jest dietetyka kosmetyczna. Wiele publikacji donosi, iż prawidłowo zbilansowana dieta stanowi kluczowy element, pozwalający na utrzymanie dobrego stanu i kondycji skóry oraz jej wytworów – włosów, paznokci. Właściwy sposób odżywiania jest również ważną częścią terapii łuszczycy zwykłej, trądziku pospolitego czy atopowego zapalenia skóry. Wykazano, że liczne składniki żywności mają istotny wpływ na opóźnienie procesu starzenia się skóry, ograniczenie wypadania włosów oraz zmniejszenie łamliwości paznokci
Dieta w insulinooporności
Obecnie coraz częściej spotykamy się z pojęciem insulinooporności, która może budzić wiele pytań nie tylko wśród pacjentów, ale również lekarzy i dietetyków, gdyż nieustannie publikowane są nowe doniesienia we wskazanym temacie. Przedmiotem dyskusji jest poszukiwanie odpowiedzi na pytania:
• Czy insulinooporność klasyfikuje się jako chorobę?
• Czy insulinooporność może rozwinąć się jedynie w wyniku oddziaływania czynników genetycznych?
• Czy osoby z prawidłową masą ciała również mogą zmagać się z insulinoopornością?
• Czy istnieje złoty środek na insulinooporność?
Dieta w niedoczynności tarczycy, Hashimoto
Choroby tarczycy są współczesnym problemem zdrowotnym. Mogą się z nimi zmagać zarówno kobiety, jak i mężczyźni. Jednak to kobiety chorują 10 razy częściej, gdyż ich układ hormonalny wykazuje bardziej skomplikowaną budowę. Zgodnie z najnowszymi danymi Głównego Urzędu Statystycznego w roku 2019 choroby tarczycy rozpoznano u około 16% kobiet i jedynie u 3% mężczyzn. Najwięcej zachorowań odnotowuje się w przedziale wiekowym 40-69 lat, ale zaburzenia funkcji tarczycy diagnozowane są również w młodszej części populacji – u dzieci i młodzieży. Do najczęściej spotykanych zaburzeń zalicza się nadczynność tarczycy, niedoczynność tarczycy oraz niedoczynność tarczycy ze współwystępującą chorobą Hashimoto. Przeczytaj artykuł, aby poznać charakterystyczne objawy, metody diagnozy i leczenia niedoczynności, dowiedzieć się jak zadbać o zdrowie swojej tarczycy poprzez właściwy sposób odżywiania.